Hull i tennene

Hull i tennene, eller karies, er en veldig vanlig sykdom, og kan gi store problemer hvis det går ubehandlet. Det anbefales derfor å få tennene undersøkt regelmessig.

Hull i tennene, eller karies, er en veldig vanlig sykdom, og kan gi store problemer hvis det går ubehandlet. Det anbefales derfor å få tennene undersøkt regelmessig. 

For de aller fleste vil det være nok med en sjekk per år. Hos Tannlege Klette gir vi tennene dine behandlingen de trenger minst en gang i året.

Prioriter din tannhelse

Hvor lenge siden er det siden sist tannlegetime? Det kan være fristende å utsette tannlegebesøket, spesielt om du har tannlegeskrekk. Dette kan imidlertid gjøre at tannproblemer som hadde vært enkle å behandle, krever dyrere og mer omfattende behandling. 

Et vanlig eksempel på dette er dersom man går rundt med ubehandlede hull i tennene. Et lite og begynnende hull i en av tennene trenger ikke nødvendigvis å bores. Men hvis du går rundt med et ubehandlet hull, kan du risikere å måtte rotfylle tannen. 

Hva vil det si å få hull i tennene?

Å få hull i tennene innebærer at emaljen på tannen har blitt så porøs at den bryter sammen på grunn av et bakteriebelegg, også kalt plakk. Disse bakteriene produserer syre ved hjelp av sukker eller karbohydrater i maten vi spiser, og det er denne syren som etter hvert vil løse opp tannemaljen.

Ikke vent for lenge med behandling

Dersom du har fått hull i tennene er det nødvendig å fylle det igjen slik at bakteriene ikke kan angripe tannbenet. 

Går derimot hullet ubehandlet, vil bakteriene gradvis kunne infisere tannens pulpa, et hulrom innerst i tannen hvor det ligger blodkar og nerver. Dette kan være en svært smertefull prosess. Her kan det være nødvendig for tannlegen å gjennomføre en rotfylling, slik at tannen ikke dør. 

Les mer: Tannlege Nationaltheatret

Slik kan du forebygge hull

Sett bort i fra den årlige visitten til din tannlege, er det mye du kan gjøre selv for å forebygge hull i tennene. Grundig og riktig rengjøring av tennene er avgjørende for å unngå karies. 

Det er viktig at du bruker produkter som ikke virker mot sin hensikt. Er du usikker på hvilke produkter du bør bruke, kan du spørre tannlege eller tannpleier om gode råd tilpasset deg og dine tenner.

De enkleste forebyggende grepene mot hull gjøres nemlig ikke hos tannlegen, men av deg selv.

Med dette mener vi grundig tannpuss, tanntråd, i noen tilfeller ta fluortabletter (for mange holder det med kun en tannpasta som inneholder fluor), i tillegg til munnskyllevann. Dette skal du gjøre to ganger om dagen eller hyppigere ved behov. 

En annen avgjørende faktor for tannhelsen er kosthold. Som nevnt tidligere er ofte smerte i tennene produsert av syreproduserende bakterier som nærer seg på karbohydrater. 

Reduser inntaket av sukker

Det kan være lurt å redusere mengden sukkerholdige matvarer i kostholdet ditt, hvor sukkerholdige drikker er en av de største synderne. I tillegg kan du prøve å unngå å småspise mellom måltider, da dette kan føre til en hyppigere syreproduksjon. 

Det finnes også andre faktorer til at noen får oftere hull i tennene enn andre. Spyttet for eksempel har som oppgave å nøytralisere syre, og hos noen kan spyttets evne til å gjøre dette være svekket. I tillegg vil mengden spytt en produserer, og hvilke bakterier en har i munnen være avgjørende. 

Medisinbruk

Det anslås at rundt 500 typer medisiner kan gjøre at man er mer utsatt for å få hull i tennene. Dette kan for eksempel komme av at munntørrhet er en vanlig bivirkning av forskjellige medisiner, noe som gjør at tennene ikke blir like beskyttet mot karies. 

Andre medisiner som epilepsi eller enkelte hjertemedisiner, kan føre til blødning og hevelser i tannkjøttet. Derfor er det viktig å informere tannlegen om hvilke medisiner du eventuelt går på, slik at vi kan gi deg råd ut i fra dette. Hvis du for eksempel har problemer med munntørrhet, kan det hende at du bør begynne å ta sugetabletter som stimulerer spyttproduksjonen.

Har du begynnende hull i tennene?

Dette er, som nevnt, ikke alltid noe en kan merke selv. Er du i tvil, burde du få tennene undersøkt. Begynnende hull i tennene kan ofte sees som en flekk på eller rundt tannen, og kan i mange tilfeller stoppes ved å ta i bruk forebyggende tiltak. 

Et av de viktigste forebyggende tiltakene ved symptomer er å jevnlig pusse tennene grundig. Puss tennene to ganger om dagen med fluortannkrem, bruke tanntråd og eventuelt munnskyllevann. Dette bidrar til å fjerne bakteriene og redusere risikoen for hull i tennene.

Les mer: Tannlege Oslo sentrum

Om Tannlege Klette

Vi står for profesjonalitet, topp kvalitet og trygghet. Vi oppnår disse verdiene ved god kommunikasjon, forståelse og samarbeid mellom pasient og behandler. Tannlege Klette foretrekker å forebygge fremfor å behandle, fordi vi har troen på jobben som gjøres før det eventuelt utvikler seg en sykdom i tann og tannkjøtt.

Vi tilbyr alle tannbehandlinger

Vårt mål er å gi pasienten grundig informasjon om forebyggende tiltak for å skape mest mulig trygghet. Vi tilbyr alle mulige tannbehandlinger hos oss, enten det er forebyggende, reparerende eller behandlinger av kosmetiske grunner. 

Våre tannleger og tannpleiere har direkteoppgjør med Helfo dersom din sykdom eller tilstand har krav på å bli dekket. Det eneste du betaler da er kun egenandel direkte til oss.

Vi har lang erfaring og bred kompetanse, og tar ekstra godt hånd om pasienter med tannlegeskrekk. 

Tannleger med spesialkompetanse

Hos Tannlege Klette kan vi love spesialkompetanse på implantater, og vedtar implantatprotetisk behandling med refusjonsrett fra Helfo for de som har den retten. Det viktigste vi gjør er å lytte til pasienten og deres behov før vi gjør noe som helst. 

Vi er stolte av å være en meget moderne klinikk som bruker digitale verktøy for å forklare og visualisere behandlinger på en god måte for kundene våre. Det kan være greit å nevne at vi som tannleger har taushetsplikt angående din behandling og alle spørsmål du eventuelt har. Spør oss gjerne om det du lurer på. 

Vi samarbeider med ledende spesialister innen flere felt og henviser deg videre om det skulle være nødvendig. Det er aldri en dårlig ide å gå regelmessig til tannlege eller tannpleier for å sjekke opp din tannhelse.

Kontakt oss i dag for en undersøkelse

Husk at du får bare utdelt et sett med tenner i løpet av livet. Det er derfor viktig å ta vare på tannhelsen din. Har du spørsmål til våre behandlinger, eller ønsker å booke en rutinesjekk? 

Kontakt oss gjerne på telefon eller gjennom vårt kontaktskjema nedenfor. Vi tar også imot akutthenvendelser. 

Vi ser frem til å høre fra deg! 

Våre tjenester

  • Undersøkelse
  • Rotfylling
  • Hull i tennene
  • Tannkjøttbehandling
  • Tannregulering
  • Implantater
  • Tannkirurgi

Send oss en melding

This contact form is deactivated because you refused to accept Google reCaptcha service which is necessary to validate any messages sent by the form.